Har ångest ett utseende? - Julia Ekström
Hej! Föreläsningarna i Södertälje, Stockholm & Visby har flyttats till hösten. Se din mail för mer info! Ta hand om dig! /Eric

Har ångest ett utseende? - Julia Ekström

När man ser mej är nog inte psykisk ohälsa de första man tänker. Vi har inte bara ideal som handlar om hur en kvinna eller man ska se ut, vi har även ideal som säger hur en sjuk person ska se ut. För om vi ser någon som kommer med gråa mjukis och otvättat hår så måste ju bara den personen vara psykisk sjuk! Medans hon i rosa kappa och klackar bara måste vara frisk. Men har verkligen psykisk ohälsa ett utseende eller är det bara en generaliserad bild som vi skapat?

Jag kommer till och med ihåg första gången en vuxen sa till mej att jag var för söt för att må så dåligt, jag förstod aldrig vad mitt utseende hade med saken att göra. Det var ju på insidan det gjorde ont inte på utsidan. Och det är väl lite så min historia har sett ut, antingen så har man dras med i mitt mörka hål eller så har man inte förstått någonting för de syns ju inte på utsidan när min insida går sönder.

Första gången jag upplevde ångest och oro var jag runt fyra år, och redan då var det svårt för mej att hantera känslan av de hårda trycket mot bröstet och den konstiga känslan i magen. Jag visste inte vad ångest var förens jag närmade mej tonåren och det var först då jag sökte hjälp för mina besvär. Tiden på bup gav mej aldrig särskilt mycket de fick mej snarare att känna mej ännu mer annorlunda och konstig. För jag kände mej verkligen konstig!

Jag undra ofta varför saker som att gå till skolan och vara med på idrotten var så enkelt för andra? För mej innebar de otrygghet och rädsla. Jag var borta nästan hela högstadiet eftersom skolmiljön gav mej ständiga panikångestattacker, jag ville bara springa hem i panik varje gång jag närmade mej ett klassrum. När jag började högstadiet hade jag alla sociala pusselbitar och när jag slutade saknades alla.

Nu lever jag inte efter en perfekt ordning utan jag tar små saker i taget och skapar något stort och fantastiskt utifrån de jag har! För man behöver inte alla pusselbitar för att vara hel.

Sluta begränsa dig själv - var med på LIVE-kursen 'VÅGA LEVA'

Häng med varje dag 4-10 maj kl 19.00 för att lära dig mer om hur ACT-metoden kan hjälpa dig med din ångest

Close

50% Avklarat

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.