Håll en attack i schack! - Ida Wi
Hej! Nu kan du boka dina biljetter till mina föreläsningar i maj. Klicka här för mer info! /Eric

Håll en attack i schack! - Ida Wi

Hej! Ida här igen, tack för all feedback och respons på mina tidigare inlägg! Jag jobbar som föreläsare inom psykisk ohälsa och om du eller någon du känner skulle vilja boka en föreläsning med mig är det bara att höra av sig till mig! Jag finns på facebook under namnet Ida Wi samt på mailen [email protected] Kolla gärna in min hemsida också: www.idawi.se

Jag håller vanligtvis föreläsningar för gymnasieelever men kan så klart anpassa mig till företag och barn i yngre åldrar.

Nu tänkte jag dela med mig av lite tips:

Jag har varit frisk i över tre år tack vare min medicin. Om jag får en panikattack idag så känner jag igen den direkt, jag kan hantera den så att den inte tar över hela mig och förstör min dag. Jag tänkte dela med mig av de tipsen som har fungerat bäst för mig när en panikattack kommer.

1. Andning. Jag vet att det tjatas om hur man ska andas rätt och jag tyckte inte det hjälpte mig tills jag fick höra detta: Ta ett andetag och känn hur magen jobbar, inte bröstet. Håll andan så länge du kan, andas ut och håll andan igen. Fortsätt. När man håller andan så tvingar man hjärtat och kroppen att lugna ner sig. Jag vet att man väldigt lätt kan känna sina hjärtslag och bli rädd för det men om man tränar på den här metoden ett tag så kommer det inte kännas lika illa när du behöver den på riktigt.

2. Medveten närvaro. Det här är också någonting som jag tyckte var oerhört löjligt innan jag i hemlighet började utöva det; Mindfullness. Det finns en hel del bitar i mindfullness men jag tänkte berätta om den delen jag har använt mig av. Jag tränar på mindfullness i min vardag genom att tänka på vad jag gör, det låter enkelt men du vet när man har gått in i ett rum och inte vet vad man skulle göra där eller när man har förlagt sin penna efter bara några sekunder från att man hållt i den? Det är just detta som mindfullness ska kurera. Så, vad jag tränar på är då att aktivt tänka på vad jag gör. Säg att jag diskar. Då tänker jag på hur vattnet känns mot mina händer, om det är varmt eller kallt. Hur jag håller tallriken i ena handen och diskborsten i andra. Vilken färg har porslinet? Vilken hastighet har vattnet? Jag låter alltså inte tankarna flyga iväg som man vanligtvis gör. Jag tänker aktivt på vad jag gör. Denna övning tror jag har gett mig en stabilitet när jag har fått en panikattack. Vanligtvis så brukar mina panikattacker göra att tankarna flyger väldigt väldigt långt bort men ju mer jag över på medveten närvaro så håller jag mig någorlunda i schack.

3. Springa hem. Sätta sig ner. Fly. Det är okej att vara hjälplös. Jag har gått till affären, som ligger bara några meter bort från min lägenhet många gånger, men varit tvungen att gå hem innan jag hunnit dit p.g.a. en panikattack. Sen har jag lagt mig ner i sängen, lugnat ner mig och försökt igen. Det är helt okej att fly om du kan.

Puss och kram!