Se föreläsning

GÄSTINLÄGG #426 - Så blev jag kvitt min OCD

gästinlägg ocd
(av Bella)
 
Tänkte dela med mig av hur jag blev kvitt min jädra tvångsproblematik. Kanske kan jag hjälpa någon annan? Det är dock omöjligt ifall man inte bestämt sig för att anstränga sig och göra vad som krävs för att bli av med skiten, en drivkraft ni alla har innerst inne men måste få fram på något vis...
 
I mååånga många år hade jag ständigt tvångstankar "gör så istället annars får du otur" som ploppade upp hela tiden i princip. Inklusive renlighetstvång. Dessa hjärnspöken förstörde mitt liv och ledde mig in i en djup depression så en dag då suicid knackade på så bestämde jag mig för att GE ALLT stället för att ge upp.
 
Efter att ha knaprat diverse piller och träffat en o annan terapeut förgäves i några år så bestämde jag att jag skall hjälpa mig själv genom att studera självhjälpsböcker. Det gjorde jag. "Fri från tvång" var boken jag lade all uppmärksamhet och fokus på. Läste noggrant, stannade upp emellanåt o reflekterade över vad jag just läst för att sedan tillämpa det i praktiken.
 
Fick en stor insikt och förståelse om tvångssyndrom vilket gjorde att jag accepterade diagnosen på ett helt annat sätt och därmed blev mindre rädd för tankarna och började förstå att de endast är hjärnspöken samt fel signaler från hjärnan.
 
Började successivt stå emot tvångstankens order då jag samtidigt sade tyst för mig själv: "fel signaler från hjärnan", en replik som fick mig att påminnas om bokens innebörd som därmed gjorde det lättare för mig att härda ut då jag ej utförde ritualen. Till en början var obehaget och ångesten extrem och sjukt fruktansvärt jobbig att "stå ut med utan att fly i form av ritualen" men jag stod stegvis emot och lärde mig att hantera ångesten, tänkte att det kommer vara värt det i slutändan. Vilket det var.
 
Insåg dessutom då jag undvek att utföra ritualen - att inget hemskt skedde vilket tvånget påpekade skulle. Fick sällan otur eller liknande. Och om jag fick det så berodde det ju givetvis inte på tvånget. Påminde mig även om detta. Efter ungefär ett halvår då jag nästan alltid stått emot tvånget så klingade allt bort. Jag kände mig som nyfödd - var FRIIII för en gångs skull!! Förstår ni känslan??
 
Från att ha krigat mot mina hjärnspöken och lidit av tvångssyndrom sedan barnsben så var jag äntligen kvitt OCD:n! (Har kvar att jag är besatt av att tänka på mina andetag dock men allt annat är borta) Något jag trodde var omöjligt. Men jag lyckades!! Då kan du också göra det. Det är bara att börja stå emot och vägra tro på och lyda dina tvångstankar - lättare sagt än gjort i know men vill säga högt att KAN JAG så KAN DU! 🙏👊
 
Välj friheten och våga tro på dig själv. Våga välja livet istället för tvånget som bara vill sabba för dig. Tankar är luft och tvångssyndrom är inte på riktigt, endast fel signaler. Du kommer inte råka illa ut eller få otur på något sätt om du står emot tvånget, det är jag ett bevis på! Inte beror det på tvångssyndromet isf.
Styrkekram 💗🙏

---
 
Tack för din text Bella! Vill du som läst också dela något för att hjälpa andra? Fyll då i detta formulär så lägger jag upp det på hemsidan och Facebook: https://goo.gl/forms/cjBAPTyhBEnUlV8A3

Ta hand om dig

Eric