GÄSTINLÄGG #424 - Är jag inte som alla andra?

(Av Emmy)

Ända sedan jag var liten har jag tyckt att jag har varit annorlunda. Inte som de andra barnen runt omkring mig, inte som de andra eleverna, inte som de andra tonåringarna, inte som de andra vuxna.

Känslan att känna sig annorlunda och ständigt fråga sig själv varför är jag inte som dom?

När jag fick min GAD diagnos (generaliserad ångestsyndrom) i samband med min utmattning så förstod jag.
Det blev ett ”aha” moment för mig.
Jag fick lära mig att det var inte ”fel” på mig & jag lärde mig att förstå varför jag har levt och gjort de valen jag har gjort i livet.

Jag har levt med GAD hela mitt liv, nu måste jag lära mig att leva med det medvetet. Hela mitt liv har jag levt med ständig kontroll och inte klarat av spontana saker eller situationer där jag inte är förberedd på. När vänner skulle åka iväg på spontana äventyr/fester och bjöd med mig så tackade jag alltid nej. Varför? Jag var inte förberedd och visste inte vad situationen erbjöd. Det gjorde att ångesten och oron tog över. Valet blev enkelt, stanna hemma i sin trygga bubbla. Men det är även de små saker, man kan älta saker man har sagt, gjort, hur andra kommer reagera.

Jag bygger upp scenarion i mitt huvud, bygger mitt eget manus för att förbereda mig på det värsta.
Hjärnan går på hel varv och har svårt att stänga av den ständiga oron. Det kunde vara så simpelt som ett glosförhör som man skulle ha i skolan eller ett studiebesök. Då satte oron & ångesten igång minst en vecka innan och efter upplevelsen var jag helt slut.

Idag vill jag leva fullt ut, jag vill uppleva nya saker och åka iväg på spontana inbjudningar på saker. Betyder det att jag inte får ångest & oro? Jo. Hur gör jag? Använder olika tankestrategier & andningsövningar. Jag vet nu med medvetenhet hur min hjärnan & kropp kommer reagera. Desto mer jag utmanar mig så släpper ångesten & oron. Jag vet att utmana sin ångest är dränerande men det är värt varje ögonblick som man upplever.

Känner du igen dig?

Jag skriver denna text för att visa att vi är fler där ute med den dagliga kampen. Utåt så ser det ut som att man lever på samma sätt som alla andra. Kampen på insidan syns inte.
Idag upplever jag så mycket & trots kampen på insidan så har jag ett leende på läpparna för jag vet att jag lever ett mycket mer glädjefyllt liv idag.

--

Tack för din text Emmy! Vill du som läst också dela något för att hjälpa andra? Fyll då i detta formulär så lägger jag upp det på hemsidan och Facebook: https://goo.gl/forms/cjBAPTyhBEnUlV8A3

Ta hand om dig

Eric

Sluta styras av dina negativa tankar med SNÄLL-modellen

Gå igenom de fem enkla stegen när du behöver komma loss från en negativ spiral och istället göra det som verkligen är viktigt för dig!