Se föreläsning

Gästinlägg #360: "Allt handlar om hopp"

borderline gad gästinlägg panikångest

Av Anonym
Ämnen: Paniksyndrom, generaliserat ångestsyndrom, borderline och uppväxt

Jag kommer ihåg den dagen som att det vore igår.
Vintern 2011, under 5 dagar hade jag plågats av jobbiga känslor och kände att något var på gång men kunde inte sätta fingret på det. Under fredagen kom min första panikattack, hade aldrig upplevt något starkare en detta. Min första tanke var ''nu dör jag'' jag skrek och grät och slet I mitt hår och bad om att att skulle sluta. Min mamma som var I panik och inte visste vad som hände bara höll om mig tills det slutade.


Här började min plågsamma resa. Jag hoppade av gymnasiet, jag förlorade mina vänner, min föräldrar visste inte vad det var med mig, I samma veva förlorade jag min dåvarande pojkvän. Jag var isolerad I 6 månader. Tanke av sätta på mig mina skor fick mig att bryta ut I panikångest. Jag hade ungefär 5 panikattacker per dag och jag visste inte vad som hände med mig, jag hade aldrig hört talats om psykisk ohälsa så det var helt nytt för mig. Efter 4 månader fick jag min första kontakt med BUP, jag blev medicinerad med antidepressiva och atarax för att lugna mig när min panik bröt ut, jag fick då gå 2 stycken olika KBT behandlingar som hjälpte mig enormt att ta mig ur mina panikattacker. I flera år gick jag massa olika behandlingar men ingen av dom riktigt bet sig på mig. Psykologer föreslog att vi skulle försöka hitta anledningen till varför jag fick paniksyndrom, men jag förstod inte vart ifrån det kom. Efter flera försök blev jag erbjuden en sorgbearbetning som bet något rejält på mig, jag hade hittat anledningen!


I grund och botten var det min uppväxt. Jag hade förträngt det som var för tungt för mitt psyke att orka bära. Jag blev mobbad som barn pga av dyslexi. Jag var ett CP och efterbliven. När jag var 4-5 blev jag slagen hemma. Jag kommer idag håg det så stark när min syster tryckte in mig under sängen och höll för min mun och sa ''Hanna det är en lek men du måste vara helt tyst''. Jag kommer ihåg att min syster många gånger tog slagen istället för mig. När jag var runt 7 slutade detta, men blev då istället psykisk misshandel enda tills jag var 18 år. Och även där stod min stora syster alltid upp för mig och fick ta all skit. Vid 19 års ålder började min panikångest lugna ner sig men hade fått följd diagnoser som agorafobi och GAD = generaliserat ångestsyndrom.


Jag var in och ut på psyket I 5 år och jag blev bara värre och värre men aldrig hittade man problemet istället fick man atarax och hemskickad. Jag började skifta I humöret från timmar till sekunder, min självkänsla blev sämre och sämre. Jag började känna mig mer tom inom mig själv även hur många människor jag hade runt mig. Jag började skära mig varje gång jag blev upprörd eller ledsen.
2016 fick jag träffa läkaren som förändrade allt. För första gången blev jag tagen på allvar och ville inte ge upp på mig. Jag blev då diagnostiserad med borderline. En personlighetsstörning.
Idag lider jag mest av min generaliserat ångestsyndrom. Mina katastroftänkanden, tankarna som ger mig stark ångest och panikattacker. Jag håller för det mesta in alla min känslor och tankar jag plågas av varje dag för att inte göra mina närmaste upprörda eller förstöra relationer som jag har. Varje bit av mig önskar att jag aldrig fick något av detta men är något jag har valt att acceptera med livets gång att detta är den jag är och jag kommer bli bra igen.
Att känslor och tankar kan ha sån stor effekt visste jag aldrig. Det är lätt att tycka synd om någon men det är det sista jag vill och har alltid varit så.


Jag kan inte finna ord för att beskriva hur tacksam jag är hur mina närmsta har hjälpt och stöttat mig under allt detta och valt att stanna.
I dags läget ser jag allt som en lärdom, jag har blivit så enormt starkt att jag knappt kan ana det själv. Jag är stolt över den jag är och jag vet att en dag kommer jag bli bra igen, allt handlar om hopp och stå fast vid det.