Se föreläsning

Fotbollskillarna - David Enarsson

*david enarsson maskulinitet

Senast jag spelade fotboll var kanske 5 år sedan. För en vecka sedan var jag tillbaka. Skrev upp mig på ett pass för att spela fotboll tillsammans med 20 personer jag aldrig träffat. Först och främst. Fan vad kul det var! Att förutsättningslöst spela fotboll kan vara så kul.

Men något jag helt hade glömt bort var hur stelt det kan vara i situationer som denna. När killar som inte träffats tidigare ses för att spela fotboll. Plötsligt är det som att alla har tagit en tidsmaskin tillbaka till högstadiet. Och i luften lurar en tyst överenskommelse om att vi alla är där av en anledning. Att spela fotboll och vara tysta. Att vi inte under några omständigheter säger eller gör något som kan visa oss sårbara. Spelet blir det enda viktiga.

Förstå mig rätt. Jag kan uppskatta när allt fokus ligger på en aktivitet och när det finns underförstådda och tysta överenskommelser kring detta. Men när man kan ta på stämningen i luften och när till och med folk drar sig från att kommunicera med varandra i spelet (skrik passa i alla fall?!). Så är det något större som går förlorat. Och det är synd.

Det är lite svårt att sätta fingret på precis vad det är. Men det är något visst med kopplingen mellan fotboll och maskulinitet. To be continued.