Se föreläsning

En ganska ny kvinna - Malin Holmberg

*malin holmberg självkännedom självutveckling

Livet jag lever idag är kanske för den utomstående inte särskilt annorlunda, men för mig är skillnaden enorm. Att som idag vakna 06:15 och vara utsövd. Att orka njuta av morgonrodnaden över min förort och att känna lukten av daggdroppar mot växtlighet som letar sig in genom min på vid gavel öppna balkongdörr. Någonting som hade varit helt otänkbart för ett år sedan.

Det finns ytterligare en parameter i allt det här. En faktor jag funderat mycket på men skrivit lite om. Jag var bara 25 när min pappa dog. Om lite mer än en månad ska jag nu fylla 30.

Om en ska tro på andra som är äldre och visare än jag tycks åren mellan 25 och 30 vara år då en som individ genomgår många förändringar som det är. Utan trauman och depressioner. Jag har genomgått en ganska stor förändring som person och det är kanske inte så märkligt. Men förändringarna har blivit så mycket större än jag trott. Det är svårt att veta vilka förändringar jag hade genomgått i alla fall och vilka som kanske blivit förstärkta av det faktum att mitt liv blev som det blev. Det i sig är kanske inte det mest intressanta. Det som sker inom mig dock är att jag lär känna en annan person som inte varit jag innan. Hon är märkligt nog mer morgonpigg än den föregående versionen. Hon dricker mindre kaffe. Hon har en något mer somber inredningssmak. Hon är mer ordningsam och blir konstigt nog till och med lite mer störd än jag skulle vilja över oordning. Hon är långt mindre stresstålig än sin föregångare. Men samtidigt också kallare. Jag ser hennes reaktioner och beteenden med min gamla preferensmall i huvudet och förvånas. Kanske inte varje dag, men då och då. Jag fascineras över den här nya personen som liksom inte är så himla olik den gamla. Men ändå helt annorlunda. En vuxen kvinna vars prioriteringar ser helt annorlunda ut mot den där unga tjejen. Hon ursäktar människor mindre än den gamla. Hon bryr sig mindre om vad omvärlden tycker och vill. Men samtidigt är hon mer nyanserad. Hon förstår människors tillkortakommanden bättre. Hon låter folk vara som folk är men väljer kanske bort deras närhet. Hon har förstått att hon inte kan förändra någon men att det för dens skull inte behöver innebära att hon måste öppna sitt eget liv för alla. Hon vet att hon äger valfriheten. Hon vet och hon väljer.

MipH