Se föreläsning

Du kan inte ha ADHD? Du som alltid är så lugn. - Nina Eklund

*nina eklund adhd

- ”Du har ingen orsak att må dåligt. Du har familj, jobb och vänner, det finns de som mår så mycket sämre!”

Att förminska någons fysiska eller psykiska känslor och mående är aldrig okej. Jag har ett bra jobb som jag trivs med, fantastiska vänner och familj men jag mår inte alltid bra och det beror inte på någon av de nämnda sakerna. Att påpeka och bestämma vem som ”har rätt att må dåligt” är inte något som någon borde ägna sig åt. Du vet aldrig hela historien, du vet förmodligen lite och i många fall ingenting. Döm inte mig efter vad du tycker eller tror dig veta, döm mig inte heller efter vad som passar din mall. Prata med mig, inte om mig.


- ”Du är alltid trött, gör sådant som ger dig energi”

Jag är väl medveten om min trötthet och att den många gånger förstör det som jag planerat att göra. Vad den beror på vet jag inte, antalet timmar sömn spelar ingen roll, tröttheten är där hela tiden. Men jag vet om den och försöker så gott det går varje dag.


- ”Men du kan inte ha ADHD? Du som alltid är så lugn.”

Som jag skrivit tidigare och förmodligen kommer skriva igen så har alla med ADHD (eller annan diagnos) olika symtom och problematik. Varenda en av oss har olika sätt att hantera vardagen och problem, precis som alla människor har oavsett diagnos eller inte. Vissa med ADHD är impulsiva och har svårt att sitta still, andra vänder rastlösheten och känslorna inåt osv. Den bilden som finns i samhället om hur någon med ADHD ska vara eller bete sig stämmer sällan överens med verkligheten. Det finns så många människor som går utan diagnos och stöd alldeles för länge, inte sällan eftersom personen inte passar in i samhällets egentillverkade bild av vad ADHD är eller borde vara.


- ”Ryck upp dig!” alternativt ”Skärp dig”

Det är något som jag säger till mig själv flera gånger varje dag, jag försöker. Lovar.


- ”Tror du inte att smärtan beror på din ADHD?”

Här började jag förstå hur mycket fördomar som finns och hur stora de är. När jag sökt vård på vårdcentral eller sjukhus för fysiska symtom återkommer frågan om smärtan trots allt inte beror på min ADHD? Jag vågar lova att min spruckna trumhinna eller mitt nageltrång inte beror på ADHD. Det här händer alldeles för ofta och jag vet att jag inte är ensam. Okunskapen även bland utbildad vårdpersonal är alldeles för stor, tyvärr.