Se föreläsning

Döm mig inte - Tove Östman

*tove Östman ångest

Jag är rädd, rädd för att bli dömd. Jag är rädd för att du inte ska förstå vad jag menar när jag försöker förklara hur gärna jag vill följa med dig på den där grejen du skulle gå på. Det är bara det att det inte går. Det är inte det att jag inte har tid, jag bara kan inte.

Att börja förklara att det är min ångest som hindrar mig från att följa med är för svårt. Du kommer förmodligen bara tro att jag inte vill, för så är det ju? Ångesten sitter ju ”bara i hjärnan” så det är bara att bestämma sig, alltså vill jag bara inte.

Jag orkar inte ens börja förklara varför det inte alls bara ”sitter i hjärnan”. Att det inte är mitt eget val att jag mår såhär och att det är väldigt svårt för mig att påverka hur jag mår. Jag önskar att du kunde se de hundratals timmar jag har lagt ner på att kunna må så bra som jag gör idag.

Trots att jag inte ens har försökt förklara utan bara antagit hur du kommer reagera, kommer jag istället på en ursäkt. Jag säger att jag är upptagen eller har ont i huvudet, men försäkrar dig om att jag jättegärna följer med dig nästa gång.

Innerst inne är jag bara rädd, rädd för att du inte ska förstå, rädd för att bli dömd. Jag önskar att du kunde förstå hur glad jag blir av en inbjudan, även om jag alltid kommer tacka nej.