Se föreläsning

Det sociala ansvaret - David Enarsson

*david enarsson maskulinitet

Jag är ute och reser själv för första gången. Backpackar runt i Malaysia. Till en början är jag väldigt socialt aktiv och träffar många nya människor. Det är både spännande och läskigt att ha total kontroll över hur mycket social kontakt som man söker hos andra. Efter ett tag träffar jag en tjej ifrån Österrike. Vi börjar resa tillsammans och jag hänger med på hennes resplaner. Så fortsätter resan. Men efter några dagar slår det mig. Något har förändrats. Jag är plötsligt inte längre lika aktiv i sökandet efter nya vänner och jag har inte fått en ny Facebook-vän på flera dagar. Samtidigt som hon är minst lika aktiv som förut. Varför fråga om någons Facebook när jag vet att hon redan har gjort det? Omedvetet har jag lagt över det sociala ansvaret på henne.

Den här berättelsen må vara ett banalt exempel. Men den symboliserar ett beteende där ansvaret för sociala relationer läggs över på kvinnor. Vare sig det handlar om par eller vänskapsrelationer så är det tydligt. Att ta det sociala ansvaret och vårda relationer är något som jag och många män med mig inte har uppmuntrats till under vår uppväxt. Och i slutändan är det vi som förlorar mest på det. I det här fallet klarar jag mig fint utan de där kontakterna för resten av min resa. Det var ju bara en vecka. Men om vi för en stund låtsas att vår tid tillsammans istället var flera år. Så blir konsekvenserna plötsligt mycket större.

Att yttra sitt mänskliga behov av att bygga relationer med andra människor går inte i samklang med maskulinitetsnormer som säger att ensam är stark. Och att du som man inte borde visa dig sårbar. Men precis som med alla föreställningar om hur saker och ting är så går detta att avfärda.

För oavsett var du befinner dig i livet är det en sak som är säker. Ensam är aldrig stark.

-----
Vill du kontakta David? Gör det på Mejl: [email protected]
-----
 
Har Ångestskolan hjälpt dig på något sätt och du vill hjälpa tillbaka? Då kan du Swisha valfri summa till 123 666 14 82 för att stödja arbetet och hålla sidan vid liv. Varje krona hjälper oss att fortsätta vara annonsfria!
 
Vår nya webbkurs finns nu tillgänglig att testa gratis på: https://www.angestskolan.se/p/webbkurs-social-angest
 
Ta hand om dig
Eric