Se föreläsning

Det okontrollerbara ljudet - Patrik Sten

autism ljudfobi

Det är svårt när en saknar ord för saker. När jag var mindre visste jag att jag var rädd för ljud, både musik och andra ljud. De stressade mig, fick mitt hjärta att skena och jag ville gömma mig. Jag saknade ord och termer för vad precis som var läskigt när mina föräldrar ville lyssna på nyheterna när vi åt, eller det var musik på ett café. Jag skämdes också, för vem har fobi för ljud? Kom igen, det är ju jättepinsamt!

Rädslan lämnade mig aldrig. Jag blev bara bättre på att dölja den.

Som alla fobier är min ljudfobi irrationell, och handlar egentligen inte om ljudet i sig utan den handlar om min oförmåga att kontrollera min omgivning. Jag har som vuxen fått bättre insikt i mitt komplicerade förhållande till ljud samt hur min autistiska filterlöshet påverkar min rädsla, att inte kunna filtrera ljud gör att jag tvingas lägga märke till mer ljud än andra.

Tankarna stänger aldrig av och rädslan springer runt i cirklar och frågar samma frågor om och om igen. Jag kan aldrig slappna av för larmsignaler skickas längs med ångestens välbekanta spår, min fobi vill få mig hyperfokuserad och glömsk för det jag egentligen vill göra. Att ständigt vara i försvarsställning är uttröttande.

Rädslan för ljud är en ständig följeslagare då ljud finns överallt: i mataffären, på bussen och badhuset. Jag är rädd för kylens fläkt men älskar att laga och äta mat, jag blir stressad av datorns ljud men att spela dataspel är en hobby. Utanför hemmet är det värre då jag saknar kontroll.

Ibland misslyckas jag, och jag behöver gå undan. Hitta tystnad och lugn. Jag försöker bli bättre att stå för min rädsla, att säga ”Jag har problem med musiken, så kan vi sätta oss i det här rummet istället?” men det är alltid svårt. För, igen, vem är rädd för ljud egentligen?

Men faktum är att ingen har en unik fobi, och vi behöver varandra. Jag är lycklig över att ha fina människor runt mig som förstår. Det får mig att våga mer, och uppleva saker jag annars skulle missa på grund av rädsla.

Minnen för livet.