Det handlar inte om att vilja dö utan om att... - Linn Andersson
Hej! Föreläsningarna i Södertälje, Stockholm & Visby har flyttats till hösten. Se din mail för mer info! Ta hand om dig! /Eric

Det handlar inte om att vilja dö utan om att inte vilja leva - Linn Andersson

Jag tror de flesta har känt att de vill försvinna bort ett tag, slippa verkligheten och allt ansvar. Slippa allt det jobbiga, allt som tynger och bara få vara fri.

För slippa verkligheten så dricker vissa alkohol, vissa har självskadebeteenden och vissa sover. Men det finns även dom som känner att de testat allt, de har gjort allt för att få slippa verkligheten men inget fungerar, det finns bara ett alternativ: dö.

Jag har många gånger gjort upp scenarion i mitt huvud där jag väljer att avsluta mitt liv, jag har tänkt nästan alla möjliga scenarion men inget av dom känns rätt. Sen har jag tänkt steget längre och inser att jag vill inte dö, jag vill bara inte leva.

Som jag ser det är skillnaden att när man vill dö känner man ingen livsglädje längre och det finns ingen framtid. Allt man en gång drömde om finns inte längre.

Men när man inte längre vill leva så finns fortfarande livsglädjen kvar, drömmarna och framtiden finns kvar. Men man vill inte leva det liv man gör just nu.

För mig har det vart så att jag har gjort scenariot att jag har dött, mina föräldrar hittar mig och redan där känner jag att jag vill inte vara ansvaret till deras sorg. Det går vidare till mina vänner och jag ser att de också blir helt förkrossade, mina syskon och pojkvän likaså. Men den värsta biten är när jag kommer till mina syskonbarn. Hur ska man förklara för dom att faster/moster inte finns mer? Alla mina vänner, min pojkvän, mina syskon och föräldrar skulle nog med tiden ändå förstå och acceptera. Men ett barn på fyra år, hur förklarar man, hur tröstar man? I den stunden känner jag att det finns för mycket kvar på jorden för mig. Jag kan inte lämna mina syskonbarn. Jag kan inte lämna alla de som bryr sig om mig.

Att inte vilja leva handlar i stort sätt att jag inte vill leva det liv jag gör just nu. Jag är nöjd med mina familj och mina vänner och allt det praktiska. Men jag mår inte bra och så vill jag inte ha det. Jag kan inte heller ha det så, det funkar inte. Jag känner att jag går sönder mer och mer. Jag vet att det är en väldigt stor risk att jag en dag kommer gå rakt in i väggen. Jag behöver kämpa för att må bättre, men det är svårt när orken inte riktigt är med en alla dagar. Och om jag inte orkar förändra, kommer det då ändras till att jag vill dö?

Dikt av Linn Andersson:

Jag kämpar

Varje dag

Jag kämpar varje dag emot tjejen inom mig

Hon som inte längre vill

Hon som vill säga tack och adjö

Hon som supa sig så full att hon inte längre kan stå

För att glömma allt som gör ont under en kväll

Hon som vill skada sig själv för att slippa ångesten

Hon som tänker på döden

Jag kämpar, varje dag

Jag vinner oftast, men inte alltid