Det blir aldrig tyst - Nina Eklund

*nina eklund adhd Jul 24, 2017

Det går inte att förklara hur ADHD känns, lika lite som det går att förklara hur ont ett brutet ben gör för någon som aldrig haft gips. Det blir aldrig tyst, alltid är det något som snurrar runt i huvudet. Tankar, idéer, vad jag borde göra, borde gjort eller vad jag måste göra. Ofta i en enda röra och aldrig hinner en tanke tänkas klart förrän ett antal andra tagit över. Det är ett ständigt brus, en ständig stress. Jag har inget filter, allt det som händer omkring mig lägger jag märke till, försöker sortera och hantera varenda intryck. Pratar jag med dig om någonting så ser jag vad som händer bakom dig. Jag hör någon som pratar i telefon, surrandet utanför fönstret, teven, radion, prasslet med tidningen och samtalet som inte ens rör mig. Jag ser fågeln som flyger, bilen som kommer körandes snett bakom mig och personen som är på väg över gatan. Jag tar ständigt in allt det som händer omkring mig samtidigt som jag försöker hålla tråden i vårt samtal, försöker koncentrera mig på vad du säger. Vill inte uppfattas som ointresserad eller dryg. Jag vill lyssna på dig, höra det du säger samtidigt som alla intryck snabbt får mig att tappa tråden och fokus. Byter istället samtalsämne och vet knappt själv vad jag pratar om till slut. Det här varierar från dag till dag, från en timme till en annan. Jag skiftar snabbt i tålamod och humör från glad till ångestfylld och ledsen till att må okej igen på bara några timmar. Det är något jag levt med så länge att det blivit vardag men förstår att det inte behöver vara såhär, inte hela tiden. Jag försöker lära mig att hantera det som är och av olika anledningar blivit min vardag. Inte vara så ofta i det som hände igår eller vad som kanske händer imorgon. Det kanske aldrig blir tyst bara tystare. Jag kanske alltid kommer se och höra det som händer snett bakom mig samtidigt som jag tar in det som sker framför mig. Förhoppningsvis hittar jag mitt sätt att hantera. Det är inte enkelt men jag måste börja någonstans.