Se föreläsning

Början på min ångest - Gabriel Aas

*gabriel aas generell ångest seperationsångest

Jag minns det som igår, hur jag låg där nyårsafton 2015 och började känna att något brann inom mig. Jag var fast i en ond tankecirkel som jag omöjligt kunde ta mig ur, jag fick fullständig panik och visste inte var jag skulle ta vägen.

Innan detta tillfället visste jag knappt vad riktig ångest innebar, självklart hade jag tidigare haft lite ångest över något jag gjort på fyllan, eller en helt vanlig ångest inför ny vecka och tråkiga vardagar. Min ”riktiga” ångest började väll egentligen lite smått med mindre dödsångest, jag märkte att jag blev mer och mer orolig över att mina nära och kära skulle dö, det gick till och med så långt att jag började kolla pulsen på min hundar.

Hur som haver, så var det en mildare ångest, en ångest som inte alls kunde jämföras med den jag upplevde den första kvällen. Tankar som cirkulerade omkring mig var: tänk när mina nära och kära dör, hur skall jag klara av att flytta hemifrån, jag är inte trygg i mig själv och framförallt en slags panikkänsla över att dessa tankar totalt förlamade mig.

Jag låg då själv uppe på övervåningen och nedför trappan fortskred festen, men jag förmådde inte mig själv att fortsätta festa, jag hade tidigare under kvällen börjat försöka dricka bort ångesten, jag försökte dämpa det som brann inom mig. Men slutligen gick det inte mer att dämpa det, då såg jag enda lösningen som var att gå och lägga mig så att jag kunde sluta tänka.

Jag minns också tydligt att det var här min separationsångest började, jag hade redan innan detta bestämt mig för att jag skulle flytta till lund, jag skulle fortsätta i min brors fotspår och uppleva de roliga åren han haft för mig själv. Jag såg mycket framemot detta och jag såg inga som helst problem med att flytta.

Men när jag låg där med en brinnande känsla inom mig så dök de tankarna upp på ett helt nytt sätt, jag insåg helt plötsligt hur jobbigt det skulle bli, hur mycket ångest jag skulle ha över att vara ensam, flera timmar bort från min familj.

Jag minns det tydligt att detta var startskottet på en separationsångest som jag fortfarande har idag, jag har tillexempel extremt svårt att sova borta, jag kan inte heller jobba, och jag har till och med svårt att gå ut med mina vänner. Då jag är extremt rädd över att känslorna skall komma tillbaks och att jag skall vara fast i den tankecirkeln igen.