Se föreläsning

Automatiska helvetes-tankar - Ida Wi

*ida wi automatiska tankar behandling panikattack tankar Ångest

De som känner mig vet att jag är en glad tjej som har många järn i elden och njuter av livets alla känslor. Jag vill leva, jag ser ljust på min framtid, jag är frisk och jag älskar mig själv. Men! Det finns alltid ett men. Jag har seratoninbrist och jag måste äta min medicin. Om jag inte gör det så mår jag dåligt, så enkelt är det.

Jag får sällan panikattacker numera och det är jag så jävla tacksam för. Dock fick jag en panikattack för någon vecka sedan då jag hade druckit alkohol, missat min medicin och drömde en mardröm. Jag vaknade kallsvettig och hjärtat slog alldeles för snabbt. Då blev jag påmind om mitt förflutna och hur det känns att få en panikattack (hjärnan förtränger (som tur är) ofta jobbiga saker så jag hade nästan glömt bort hur jag skulle hantera detta).

Jag mådde dåligt ett tag men det gick över som vanligt efter några andningsrutiner och dylikt. I alla fall, det jag skulle vilja berätta om är något som är vanligt förekommande i panikattacker, ångest och stress: Automatiska tankar. Det här är ett begrepp som, jag tror, är svårt att förstå om man inte upplevt det. Nu pratar jag om negativa automatiska tankar och de känns riktiga, sanna och framkallar känslor som står i samklang med tankarnas innehåll.

Alla har någon gång tappat ett glas som går i flera bitar och då kanske man utropar “Helvete!”, det är något som bara är på automatik. I en panikattack kan de automatiska tankarna spela stor roll för hur man hanterar den. I min senaste panikattack så fick jag en automatisk tanke som var helt ologisk, irrationell, dum, idiotisk och helt emot vem jag är som frisk. Det jag fick upp i huvudet var “jag kan lika gärna ta livet av mig här och nu, det finns inget hopp alls”. Den tanken var i stunden för mig helt självklar och logisk men bara en timme efteråt så försvann den tanken. Och det här är FARLIGT. För om man har flera panikattacker som man inte hanterar så kan dessa automatiska tankar bli en verklighet och sanning för en själv.

Nu i efterhand så kan jag se tillbaka och förstå vad som är sant och vad som är min identitet. Men där och då så var det min sanning. Vilket är helt sjukt! Hur kan man från ena stunden vilja leva och andra bara POFF nu ska jag ta livet av mig? Det är ett jävla stort steg i tanken. Dessa negativa automatiska tankar är ofta en starkt bidragande orsak till låg självkänsla, självkritik, orimliga prestationskrav, nedstämdhet och depression.

Ja ja, hur råder man bot på detta då? Jo, det finns självklart olika psykoteraputiska metoder som har visat sig fungera. KBT, psykodynamisk psykoterapi, mindfullness och lifespan. Man kan självklart läsa på och försöka själv men jag rekommenderar alltid professionell hjälp om man har allvarliga problem. Negativa automatiska tankar är något man kan lära sig hantera och det ska inte behöva gå så långt som “jag tar livet av mig nu”.

Hoppas ni har lärt er något nytt, hörs snart igen. Puss och kram!