Att våga ta chansen och se möjligheterna - Nina Eklund
Hej! Föreläsningarna i Södertälje, Stockholm & Visby har flyttats till hösten. Se din mail för mer info! Ta hand om dig! /Eric

Att våga ta chansen och se möjligheterna - Nina Eklund

Mitt första inlägg på Ångestskolans blogg. Jag är tacksam att få möjligheten att skriva och berätta delar av min resa fram tills idag och hur den format mig. Många gånger har skrivandet varit min ventil. Något som sätter ord på känslor och händelser som inte alltid går att prata om. Nu har jag möjligheten att skriva så att andra kan läsa och då kommer prestationsångesten på köpet. Vad har jag att skriva som andra vill läsa? Vad har jag som är så speciellt och intressant? Egentligen ingenting. Men jag väljer att skriva ändå, väljer att ta den här chansen jag fått och se hur långt det bär. Jag väljer att våga skriva om det som ligger mig varmt om hjärtat, om det som gör ont och det som är min vardag.

Jag fick diagnosen ADHD våren 2015. Eller fick och fick, jag väntar fortfarande på utredning. Jag var 29 år och sjukskriven för utmattningssyndrom för andra gången på ett år. Läkaren på avdelningen var övertygad om att det är så och valde att starta behandling direkt. Det är jag väldigt tacksam för idag. Jag är väl medveten om att det inte alls är någon självklarhet att få hjälp idag utan en utredning. Min väg liksom många andras till att få hjälp var lång och väldigt rörig.

Problemen har jag haft så länge jag kan minnas, ångesten, koncentrationssvårigheterna, sömnproblemen, rastlösheten, förmågan att starta många projekt samtidigt men inte slutföra ett enda och så vidare. I skolan var jag inte eleven som aldrig kunde sitta still och sprang runt istället vände jag min ångest inåt och den blev tidigt en ständig följeslagare. Då var jag alldeles för liten för att sätta ord på var det var och ens förstå. Ångesten var där hela tiden oavsett situation och när den till slut inte gick att hantera blev den ett problem. Tidigt i skolan tog jag på mig rollen som den uppkäftiga, trotsiga och hon som alltid gjorde tvärtemot. Jag ifrågasatte allt lärarna sa och hela skolsystemet. Den rollen jag tog på mig i lågstadiet följde mig ända fram till studenten. Vem var jag utan att tjafsa, bråka och ifrågasätta? Jag hade ingen aning och utan de rutiner och den struktur som skolan ändå gett mig var jag ganska snabbt vilsen. Mina tankar om framtiden, vad jag skulle göra hade av förklarliga skäl aldrig riktigt hunnit tänkas klart. Än idag är det ganska oklart vad jag vill bli när jag blir stor.

Jag började efter några år att jobba som undersköterska men trots att alla förutsättningar fanns för att få livet att fungera så gjorde det aldrig det. Jobbet älskade jag men sömnproblemen, ångesten, rastlösheten, koncentrationssvårigheterna, stressen och kraven tog i perioder över helt. Varken jag, mina anhöriga eller läkare förstod varför eller vad som var orsaken till mina problem. Var det något jag själv skapade eller fanns det en anledning varför min vardag inte fungerade ”normalt”?

Efter 29 år kom svaret när läkaren sa ”jag misstänker att du har ADHD”. Fyra bokstäver med väldigt mycket innehåll. Så mycket som förklarades och så många frågor som fick svar. När jag själv började förstå vad det handlar om så kom samhället dragandes med enorm okunskap, fördomar och myter som jag samtidigt skulle bemöta.  Så nu tänker jag ta vara på den här möjligheten och göra det jag kan för att öka kunskapen om ADHD men också PTSD. Slå hål på myter och fördomar som jag och många andra möter dagligen. Berätta om det som var och det som är nu, hur det är att leva med och lära sig hantera ADHD. Hur vardagen fungerar och att få hjälp men också vara beredd på att ta emot den. Har ingen aning om var det här kommer landa men jag hoppas du vill följa med en bit på min resa.

Sluta begränsa dig själv - var med på LIVE-kursen 'VÅGA LEVA'

Häng med varje dag 4-10 maj kl 19.00 för att lära dig mer om hur ACT-metoden kan hjälpa dig med din ångest