Se föreläsning

Att tillåta sig vara svag - Fanny Fredriksson

*fanny fredriksson

Jag jobbar med olika delar för att mitt liv ska bli så bra som möjligt. Jag går i en tuff terapi 2 gånger i veckan, jag går varje vecka på beroendemottagningen och håller mig nykter, jag har gått ner 11,5 kg på snart 2 månader, jag bassängtränar 3 gånger i veckan trots att jag efter får sån nervsmärta så jag vill hugga av mig mina ben. Jag ser min ryggoperation som förhoppningsvis gör mig smärtfri där framme. Och jag hoppas att jag i början på nästa år får genomföra den.

Men då gäller det att jag håller ihop. Att jag fortsätter träna, fortsätter med terapin och fortsätta ta hand om mig själv på alla olika plan. Och att hålla ihop när både psyket och det fysiska bråkar med mig konstant är inte det lättaste. Nu kommer jag låta sjukt självgod, men jag får ofta höra ”du är så himla stark, du klarar det här utan problem, du kämpar på så bra!”

Jag har faktiskt inget val, skulle jag slarva med något av det jag jobbar med så skulle allt raseras på en gång, därför går jag på nån slags autopilot. Jag vaknar, äter, tränar, terapi, möten och sover. Så ser veckodagarna ut och på helgerna försöker jag träffa mina vänner för att få känna att jag ändå har ett ”normalt” liv. Jag är ju förfan bara 25 år, jag har haft min ryggsjukdom i över 3 år och jag känner att tiden i livet som jag skulle ha som roligast har jag gått miste om. Visst jag har gjort mycket roliga saker under dessa 3 år, men jag har fått betala för det. Med mängder av starka morfintabletter, missbruk och ångest m.m.

Jag har inget val än att vara stark men att få höra det kan även vara sjukt jobbigt. Ibland vore det skönt att få höra ”gud vad du kämpar på men vet du, det är okej att en dag tycka att livet är orättvist och ligga i fosterställning och gråta”. Det är okej att inte vara på topp hela tiden, det är någonting vi måste komma ihåg. Alla har vi tuffa tider vi går igenom och jag tror att jag går igenom något av mitt tuffaste just precis nu. Men det är fortfarande okej, att inte må okej. Ta hand om er!