Att kontrollera en värld i kaos - Alexander Olsson

*alexander olsson självhjälp strategier Ångest Jul 26, 2017

Jag har efter mycket lång tid fått acceptera att det inte går att kontrollera hela världen. Världen är inte kontrollbar utan är fylld av överraskningar och oplanerade situationer. Och där har vi ett ord som är ofantligt skrämmande för mig: oplanerat. Det är få saker i mitt liv som är oplanerade.

Vid arbetsintervjuer när personer ber mig säga någon negativ egenskap med mig själv så vet jag alltid vad jag skall säga: jag är inte särskilt spontan. För att vara ärlig så är jag inte alls spontan. Visst, ibland kanske det händer att jag får ett infall en dag att ”Oh, hade det inte vart trevligt att åka till Ikea?” men detta följs då av en noggrann planering av denna för många mycket enkla resa. Och antagligen några listor och checkning och dubbelcheckning och tredubbelcheckning av busstider och resetider och kartor och uträkningar av hur länge jag ungefär kommer vara borta.

Så är mitt liv. Varför? För att det lugnar mig.

Planering är nyckeln till att hantera min ångest. Schemaläggning, listor, planering och ett försök till att kontrollera en för mig kaosartad värld. Jag får acceptera att människor omkring mig inte går att kontrollera och att det ibland inte kommer gå som det tänk sig. Men min egna vardag behöver ett mönster.

Jag mår bäst rent psykiskt när jag arbetar eller har heltidsstudier. Så länge det inte blir för stressat skapar detta ofta den perfekta balansen av rutiner för mig. Man har en tidpunkt man skall vara på arbetet, man följer sitt schema av pass, raster och luncher, och sen har man en tidpunkt då man åker hem och går och lägger sig.

Förr var det värsta för mig långa perioder av ledighet, och det kan fortfarande till viss del påverka mig negativt om glömmer bort att sätta på rutiner och planering för mig. Något så enkelt som att på morgonen planera när varje måltid skall ätas kan göra underverk för mig. Sen är det inte alltid att jag håller mina egna planer till 100%, men det är ett ramverk som finns det. Tryggt och bra och rutinmässigt som håller mig på plats.

Vi är alla olika och vi behöver finna våra egna strategier för att överleva, men något jag ofta brukar rekommendera för personer med speciellt stressrelaterad ångest är listor. Listor är fantastiskt. Sen är de för mig även bra då jag har ofantligt dåligt minne men ibland när jag kommer in i stressade situationer då mina tankar har exploderat och är på tusen platser samtidigt så har jag funnit att listor är ett fantastiskt bra sätt att samla ihop alla de där tanketrådarna igen och rada upp dem. Prydligt. Tryggt. Kontrollbart.

Och man kan göra listor av precis vad som helst. En packlista inför en resa, en lista på favoritstäder man vill besöka under sin livstid, en lista på vad för olika typer av jobb jag har sökt de senaste veckorna. Det kan vara praktiska listor för att jag inte skall glömma saker, men i många fall helt meningslösa listor endast skapade för att lugna mig själv.

Jag har flera gånger blivit rekommenderad att skriva dagbok av liknande anledning som mina listor. För att samla ihop tankarna och få ner dem på papper. Själv har jag inte riktigt fått det att fungera, men det kan vara ett tips jag skickar vidare till någon annan som läser. Men det jag framförallt vill säga är att man inte skall vara rädd för att testa och se vad som funkar. Acceptera om det inte funkade för dig, för att tips och trix inte är för alla människor eftersom vi alla är unika och annorlunda. Men fnys inte åt allt ni läser heller utan testa om det fungerar. Men att hitta strategier som fungerat för mig har vart livsavgörande och därför försöker jag alltid uppmana andra som har problem med psykisk ohälsa att försöka göra samma.  Var dock aldrig rädd att söka hjälp om problemen når den grad att ni känner att ni ej kan hantera det på egen hand.