Att inte våga är att förlora sig själv - Pernilla Olsen
Hej! Föreläsningarna i Södertälje, Stockholm & Visby har flyttats till hösten. Se din mail för mer info! Ta hand om dig! /Eric

Att inte våga är att förlora sig själv - Pernilla Olsen

Jag vågar inte sticka ut. Det är ett problem som många personer säkert känner igen sig i, men med social fobi handlar det om fler saker och i större utsträckning. Nu vill jag inte sitta här och mena på att jag har det värre än alla andra, fast jag tror att det ligger sanning i att de som har social fobi har det svårare.

I diskussioner kan jag sitta med min åsikt i huvudet, men aldrig få fram den. Även om personen jag pratar med har helt fel fakta eller om jag helt enkelt inte håller med. Jag nickar och håller med för att det är lättare. Det hjälper inte att sitta bakom en skärm heller, varje dag ser jag någon skriva ut en kommentar på facebook som får mig att vilja skriva tillbaka och be dem att ta sig en funderare, snällt sagt. När jag kommer hem till någon och blir bjuden på tilltugg eller middag händer det ofta att jag inte gillar det de bjuder på, då jag är väldigt kräsen. Berättar jag för de här personerna då att jag inte tycker om det och vill ha något annat? Nej, jag sitter och försöker få ner det jag har fått, trots att jag får kväljningar så att tårar nästan tittar fram i ögonen. När de frågar om jag tycker om det så säger jag alltid ja, slänger fram någon komplimang och ursäktar att jag inte orkade äta upp, jag var inte så hungrig. När någon frågar vad jag lyssnar på för musik eller gillar för filmer så säger jag nästan alltid ”lite allt möjligt”, bara för att jag inte vill riskera att jag säger en artist/band eller film som någon skulle tycka var dåliga eller inte hört talas om. Likadant blir det med utseende, jag har alltid gillat piercingar, tatueringar, galna färger i håret o.s.v. men att alltid behöva ta fighten att förklara varför man valt att pierca-, tatuera sig och färgat håret rosa är så jobbigt. Jag önskar att jag kunde sticka ut utan att faktiskt sticka ut.

Man ser ganska snabbt ett mönster, jag vill inte sticka ut med någonting. Jag vänder kappan efter vinden varje gång med åsikter och utseende. Frågan som jag alltid ställer mig själv är ”Vad skulle de tänka om mig?”, jag låter min rädsla över vad andra ska tro om mig styra hela mitt liv. Vem blir lycklig över att jag sitter tyst i en diskussion, att jag trycker i mig mat som gör mig illamående, att jag inte har en bestämd smak i varken film eller musik och att jag ser ut som alla andra. Jo, ingen blir lycklig av det, speciellt inte jag själv.   Jag är ständigt besviken på mig själv över att jag inte vågar, den delen av mig som inte har social fobi och kan tänka logiskt vill bara slå sig fri. Och varför gör jag inte det då undrar kanske några? Hade det varit enkelt hade jag gjort det för längesen, men när jag försöker går det inte alltid så bra. När jag till exempel sitter i en diskussion och någon säger något som jag tycker är fel, så känner jag att pulsen börjar slå, hårt så att det dånar i öronen. Jag blir varm och börjar kallsvettas. Jag säger kanske något smått först, att jag inte håller med, och det känns som att bröstet ska sprängas. Jag har tydligen hållit andan medans allt annat pågick. Plötsligt då stannar alla upp och ser på mig, de frågar varför jag inte håller med. En rodnad sprider sig i hela mitt ansikte. När jag sedan börjar förklara så känner jag att klumpen jag tidigare kände i bröstet smyger upp i halsen och det känns som att jag ska kvävas. Rösten börjar spricka på sina ställen, så jag försöker skratta för att klumpen jag har i halsen inte ska gå över i gråt. Fast än jag gör allt för att hålla borta de jäkla tårarna så kommer de ändå till slut om jag inte lyckats få sagt allt jag behövde eller gått där ifrån redan.

Kort sagt så gör jag nästan alltid bort mig när jag försöker få min åsikt hörd, därför väljer jag ibland den lätta vägen och håller tyst. Dock får jag lida för det, för jag är inte en person utan åsikter, känslor och personlighet. Jag finns här under allt det komplicerade och jag vill så gärna visa det. Min åsikt är viktig, min vilja är viktig och jag är viktig. Jag hoppas på att jag själv också kan inse det en dag.

Sluta begränsa dig själv - var med på LIVE-kursen 'VÅGA LEVA'

Häng med varje dag 4-10 maj kl 19.00 för att lära dig mer om hur ACT-metoden kan hjälpa dig med din ångest

Close

50% Avklarat

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.