Ärren på insidan försvinner aldrig - Pernilla Olsen

Jag blev mobbad när jag gick i skolan. Det var värst på lågstadiet, men det förstörde en stor del av högstadiet och gymnasiet också eftersom jag ständigt var rädd för att bli utsatt igen. När jag pratar om mobbningen idag så vill människor gärna bortförklara den, ”Jaha men det var ju inte så farligt”, ”Jag tycker ju inte riktigt att det är mobbning”, ”Du hade ju vänner? Då kan du inte blivit mobbad”, ”Du som är så söt kan ju inte varit mobbad” eller ”Jag tror du var lite känslig bara”. Speciellt det där sista fick jag höra väldigt mycket i skolan medans mobbningen försiggick, av de andra eleverna och  av mina lärare. Du är känslig. Vem är det som avgör var gränsen går för mobbning? Är det när personen i fråga bryter ihop eller när alla runt omkring tycker det blir för mycket?

Min mobbning syntes inte utifrån av slag, men min insida var sönderslagen av handlingar och ord. Känslan när man gick över skolgården och oroade sig över att någon av dem skulle se en och säga något. De kunde skrika åt mig högt och tydligt att jag var ful eller något skällsord och alla runt omkring skrattade, det kändes som att jag stod naken på en scen inför en fullsatt publik. Jag var livrädd varje dag även om jag faktiskt hade en vän som jag kunde leka med på rasterna. Jag kände mig ändå så otroligt ensam, precis som de ville att jag skulle känna. Jag spelade fotboll när jag gick på lågstadiet och de gjorde även mina mobbare, även det här användes emot mig. Om jag nu mådde så dåligt över de här personerna, varför valde jag att spela med dem? Precis som att jag borde ge upp mina intressen för att andra stänger mig ute. Till slut lyckades dem. Mina lärare och klasskamrater fick mig att börja tvivla på mig själv, vilket sitter i ännu idag. Jag var så arg på mig själv för att jag var känslig och lät allt påverka mig,  men jag kämpade vidare med en ny mobbare mot mig och det var jag själv.

Jag kommer aldrig att glömma när jag för sista gången gick till min lärare och berättade att jag mådde väldigt dåligt. Jag öppnade upp mitt hjärta och berättade att jag skolkade för att jag inte ville till skolan längre, jag mådde så dåligt över bara tanken att vara i klassen med de som behandlade mig såhär, jag radade upp de olika personerna och sa vad de olika personerna gjorde mot mig samtidigt som jag grät förtvivlat. Min lärare tittade lugnt på mig och sa: ”Pernilla. Du gör det så lätt för dem att hålla på med dig, de ser att du blir påverkad och det tycker de är roligt. Sluta vara så känslig och ta åt dig för minsta lilla, att du mår såhär är ditt eget fel.”… När jag var 12 år fick jag veta att det var mitt eget fel att jag blev utsatt för mobbning, när jag var 12 år fick jag veta att det var mitt eget fel att jag inte ville leva längre.

Till slut blev jag fri. Högstadiet kom och det var dags att byta skola, jag valde den skola som mina mobbare inte valde fast jag valde inte skolan som jag egentligen ville gå på. Även om de egentligen inte längre var delaktiga i mitt liv fick de vara med i mina beslut. Jag var ständigt rädd för att bli mobbad igen så jag blev någon som jag inte ville vara, men det var en person som inte skulle bli utsatt för mobbning. Jag blev någon som snackade skit och betedde mig dumt för jag ville inte vara i skottlinjen. Något som jag får skämmas över idag. Spåren efter mobbningen sitter fortfarande i, kanske var det den som skapade min sociala fobi eller gjorde den värre, det får jag nog aldrig veta. 12 år senare har jag i alla fall vågat börja spela fotboll igen, även om jag är livrädd för att mina andra vuxna lagkamrater ska börja behandla mig illa. Det är sjukt egentligen, men ärr försvinner väl aldrig. Jag studerar även till lärare och jag kan garantera att jag aldrig kommer att behandla någon som jag blev behandlad, mobbningen får aldrig vinna. Jag är stark eftersom jag har varit svag, jag är klok eftersom jag har varit dum och jag är modig eftersom jag varit rädd.