Se föreläsning

Är jag en svag människa? - Nina Eklund

*nina eklund adhd ptsd

Vad definierar en stark person? Är det någon som klarar allt, kan hantera alla situationer utan problem, som kan stå för sin sak, är driven, självsäker och har en bra karriär? Någon som klarar sig själv, aldrig ber om hjälp, aldrig gråter?

Alla människor har nog sin egen bild av vad en stark person är eller ska vara, den som inte passar in av olika anledningar anses inte heller vara stark. I hela mitt liv har jag försökt passa in i de mallar som samhället skapat. Att be om hjälp när livet inte fungerade fanns inte i min värld. Istället byggde jag upp en fasad samtidigt som jag gick sönder inuti. Mina höga krav, ångesten, känslan av att inte ha kontroll, alltid vara duktig, ilskan, sorgen och frustrationen blandades ihop och blev en enda stor röra. Från det jag var liten har jag använt väldigt många och olika strategier för att få saker i min vardag att fungera, om inte den första strategin fungerade så fanns det alltid en annan för att täcka upp och ytterligare några till om de första inte höll. Det går inte att leva så hur länge som helst och när jag väl bad om hjälp ansågs jag av vissa som svag, inte minst av mig själv. Jag var livrädd vad som skulle hända när fasaden rämnade och allt det jag byggt upp inte längre fanns kvar. Det som tagit mig flera år att bygga upp och fått mig att överleva föll som ett korthus. Att våga be om hjälp, att ta emot hjälp på olika sätt och sätta ord på det som händer är inte tecken på svaghet, för mig är det en stryka.

Psykisk ohälsa betraktas ofta med stor misstänksamhet, jag ska rycka upp mig, ta mig samman, hålla ihop, bita ihop, ta mer medicin, inte ta medicin, ta en promenad eller kanske tänka på dem som har det värre. Misstänksamheten är stor mot den som kämpar varje dag, ofta i det tysta för att ta sig upp ur sängen, få i sig mat och ta sig till eventuellt jobb eller skola. Som slåss mot myndigheter, mot byråkrati. Som varje dag, varje timme slåss mot den ångest, panik, hopplöshet och mörker som alltid finns där och aldrig försvinner. Men om du bara rycker upp dig och tar en promenad ska du se att det blir bättre..

Att ha en psykisk sjukdom, diagnos eller må psykiskt dåligt ska helst döljas, tystas och inte pratas om. Folk berättar ofta och gärna om deras fysiska åkommor, om besök på vårdcentralen, röntgen, akuten. Men när det handlar om psykisk ohälsa som är en av de största anledningarna till sjukskrivning idag så pratas det inte mycket alls. Det är förståeligt att någon som aldrig varit utbränd kan föreställa sig hur det är, det är förståeligt att någon utan självskadebeteende, ångest och panik inte kan sätta sig in i hur det påverkar den som är drabbad och anhöriga. Men vi finns och vi blir inte färre, snarare tvärtom. Mycket har blivit bättre senaste tio år, kunskapen har ökat och orden talas högre och högre. Men det är lång väg kvar att gå tills fördomarna försvinner, skammen och skulden inte längre finns kvar och tills vi har ett samhälle som accepterar, försöker förstå och inte tystar. Ett samhälle som inte försöker få alla människor att vara likadana och som inte trycks ner i de mallar som finns för att passa in. För om jag inte passar in, är jag då en svag människa?