Ångesten – min osynliga börda - Patrik Sten

Ångesten – min osynliga börda - Patrik Sten

*patrik sten autism Ångest Apr 19, 2019

Jag skulle åka på en två dagars utbildning där jag skulle träffa många nya människor och lära mig hur jag skulle bemöta unga transpersoner. Jag var förväntansfull, jätterädd och hade ständig ångest i en månad i förväg, trots allt jag och min partner kollade upp saker i förväg, som hur hotellet såg ut och hur jag skulle ta mig runt.

När avfärdsdagen kom så slog paniken till. Jag kunde verkligen inte ge mig iväg, jag bara kunde inte. Istället för att åka hyperventilerade jag i ett främmande badrum och försökte kontrollera mina tårar och de fruktansvärda bilder som dök upp i huvudet. Bilder på de monster som jag var övertygad om befann sig ”där ute”.

En autist som lider av ångest är en person som är rädd för det okända, det hen inte vet. Det är rädsla för att inte hitta, för att misslyckas. Skräck för att lämna det trygga utan ett skyddsnät, utan de miljöer och människor hen förlitar mig på.

Mitt resmål kunde lika gärna ha varit på månen och inte en flygresa iväg. Alla röster som jag försökt tränga undan började skrika på en gång och överröstade mitt förnuft och vilja att åka iväg. Jag förlorade fotfästet och sveptes med i ångestens mörker.

Men.

Mitt i stormen lade jag märke till små saker som fick mig att stanna upp. Mönstret på badrummets tapet, känslan av mina fötter mot golvet, lukten av torrt papper och linoleum. Hur min egen kropp kände min partners hårda omfamning som grundade mig i här och nu, hans röst i mina öron. Den här gången stod jag som vinnare över ångesten, jag var i kontroll.

Ångest syns inte, det är en osynlig börda som drabbar så många människor varje dag. Vi måste bryta stigmat, tala om det tysta och inse att skogspromenader och att bädda sängen inte är tillräckliga metoder för att slåss mot psykisk sjukdom.

Det handlar om liv eller död.

Vad tyckte du om inlägget? 

Kommentera, dela med dina vänner och gilla oss på Facebook 

 
 
 
 

-

 
Close

50% Avklarat

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.