Ångesten förstör liv. Den förstör MITT liv - Fanny Jaensson

Ångesten förstör liv. Den förstör MITT liv - Fanny Jaensson

Tänk dig att du sitter i skolbänken, bredvid din bästa kompis. Ni fnittrar åt något roligt samtidigt som ni försöker verka intresserade på det läraren skriver på tavlan.

 Eller att du sitter på ditt jobb, du har kafferast och skrattar med kollegorna. Du ler och känner att du verkligen trivs med dina kollegor och ditt jobb.

Eller att du är på en förfest med alla dina vänner. Du är lagom berusad och tillsammans med dina vänner dansar ni vilt till “ Run the world (Girls) ” med Beyoncé. Du kastar blicken över axeln och ser att killen du länge haft en crush på har kommit. Du tänker; “Yes, han kom”.

Eller att du sitter på hästryggen, eller sparkar en fotboll eller utövar vilken fritidsaktivitet som helst. Du är glad, för du får göra det du älskar. Du känner endorfinerna flyga runt i kroppen och adrenalinet som pumpar.

Men samtidigt som allt detta sker, skakar dina händer. Svetten lackar och du pendlar mellan att kallsvettas och få värmeböljor. Blicken hoppar snabbt mellan olika föremål, du kan inte längre fokusera den på en och samma sak. Du skakar på benet, för det går inte att sitta still. Rastlösheten sprider sig i kroppen, eller är de ens rastlöshet? Allt du vet är att du inte kan slappna av för en sekund. Du är på helspänd, som om du måste fly vilken sekund som helst. Leendet blir mer och mer stelt och krävande. Ser någon att tårarna bränner bakom ögonlocken på mig? Ser någon att hela min kroppen skakar? Din andning blir mer och mer ansträngd. Du andas fortare och fortare, små små andetag. Du fortsätter att skaka, kallsvettas och blicken flackar. Trycket på bröstet blir tyngre och tyngre. Är det något fel på mig? Du känner hur din insida slits sönder, som om ett lejon river sönder allt den ser. Du känner slag, trycket på ditt bröst och att hela kroppen slits sönder och samman. Är det någon som ser att jag håller på att gå sönder?

Ångest. Ett ord som helt har tappat sin mening. Det du känner, är hur ångesten har tagit över varenda millimeter av din kropp. Hur ångesten sliter sönder dig. Att leva med Generaliserat ångestsyndrom, eller GAD som förkortning är, är smärtsamt. Bland det mest smärtsammaste en människa kan gå igenom. Det är “söndagsångesten” eller ångesten man får efter en hård utekväll. Det är ångesten som ständigt är där. Som gör att du inte kan äta, för maten växer i munnen. Som gör att du ibland inte kan lämna huset. Som viskar i ditt öra att du inte är bra nog. Som gör att du är på maxpuls konstant - även om du ligger ner. Som gör att du inte kan slappna av när du försöker sova. Det är ångesten som gör att du ständigt funderar på mening med livet, eller om livet ens är värt att leva ibland. Som gör att du utan förvarning kräks. Eller att du svimmar när du är ute på en promenad. Som gör att det svartnar för ögonen många gånger per dag. Som gör att du varje dag behöver gå undan för att gråta. Det är ångesten som förstör relationen till alla du håller kärt. Alla som inte förstår vilken smärta och kamp du går igenom varje dag. Som inte förstår när du gråter hejdlöst eller sitter tyst i ett hörn. Som inte förstår att du varje dag springer ett marathon - springer ifrån ett monster. Rösten skriker högt i ditt öra och du springer. Du springer allt du kan, men det går inte att springa ifrån sig själv. Så du är...tom.


Detta är ångesten jag, och många fler lever med. Det är ångesten som finns där alla vakna timmar på dygnet. 24 timmar om dygnet, 365 dagar per år. På julafton, midsommar, födelsedagar, you name it. Den försvinner inte. Ångesten förstör dig som person, den bryter ner dig till den grad att du lydigt lyssnar på allt den har att säga. Ångesten förstör liv. Den förstör MITT liv.

Vad tyckte du om inlägget? 

Kommentera, dela med dina vänner och gilla oss på Facebook 

 
 
 
 

-

 
Close

50% Avklarat

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.