Allt det gamla - Malin Holmberg

Bilden knastrar. Vita horisontella linjer uppstår oregelbundet här och där över skärmen. Ljudet är gammalt. På skärmen syns en flicka med antydan till rött hår genom den gråaktiga bilden, 8 år gammal, hon står i vitt lucialinne i en klunga av kanske ytterligare 20 barn. Längst fram vid altarringen i en kyrka. ”Ära vare Gud i höjd, frälsaren kommen är...” sjunger barnaskaran och flickan som står i ledet längst fram svänger lite på kroppen medan hon tydligt artikulerar sångens text.

Vhs-kassetten från ett julspel 1995 spelar upp fler sånger, ”Härlig är jorden”, ”Det strålar en stjärna” och då och då går ett koppel barn fram för att i tur och ordning stressrecitera verser på rim.  Mest om Jesus för så var det fortfarande i mitten av nittiotalet. Åtminstone på den här skolan. Ett barn är utklädd till Maria och ett annat till Josef, ett annat står med foliestjärna på huvudet och föreställer stjärnan som i barnens värld blivit en person. Några andra har glitter i håret för att likna änglar. ”Ära, ära, ära vare kungars kung.”

Mitt vuxna jag sitter på golvet framför tv:n efter att ha spenderat en stund med att koppla in den gamla videospelaren, letat igenom lådan av alla band för att hitta kassettadaptern. Jag sitter där och tittar på alla suddiga barnansikten. Jag känner igen de flesta, kan namnge kanske hälften. Jag ser min bästa vän stå precis bakom mig på filmen och tänker på när jag träffade henne sist. När hennes son fyllde fem. På Vhs-kassetten är hon själv bara sju.

Efter en stund har min pappa tröttnat på prästens mellansnack så han stänger av kameran vilket 1995 innebar att en trodde en stängde av kameran men egentligen filmade sina fötter i 10 minuter. I bakgrunden hör jag min lillasysters unga röst ”Pappa jag ser ingenting.” Hon är fyra år gammal.

På andra band ser jag mig själv fylla tre och fyra. Jag ser min lillasyster skrika av lycka när jultomten kommer. Jag ser min kusin som tvååring. Han som idag har glasögon, skägg och jobbar med musik i Stocholm. Min äldre kusin som idag är mamma till en treåring syns själv med våfflat hår i lila hårband och lackskor med rosett.

Det är en annan tid som slår mig i ansiktet. En tid jag minns fast med ett barns ögon.

Jag ser mig själv, det redan då tydliga bekräftelsebehovet. Viljan att vara stor. Det rena talet vid tidig ålder men utan möjlighet att förstå hälften av vad jag sa. Jag hör hur jag som treåring öppnar en födelsedagspresent och lillgammalt utbrister ”Vaaad kan det vaaara?” Precis som mina föräldrar alltid gjort för att få oss som yngre barn att rikta uppmärksamheten mot presenten.

Jag får lite ont i magen när jag ser min lillasyster som bebis i ett badkar, som tvåring på köksstolarna av furu precis efter flytten till Mösten. Hur hon ler och nickar när pappa frågar om det ska bli kul att se Malin sjunga på avslutningen. Jag hör deras röster som finns bevarade på film men inte längre i livet.

Jag tänker på mina föräldrar, på min farbror och faster och på mina föräldrars vänner som i filmklippen är ungefär lika gamla och i vissa till och med yngre än jag är nu. Jag tänker på de andra vuxna som uppenbarar sig i filmerna. Släktingar, lärare, klasskompisars föräldrar, prästen på julspelet. Vad gick de igenom där och då när kamerabandet rullade? Någon hade problem att få barn, någon gick igenom en skilsmässa, någon hade ätstörningar, någon blev slagen och andra slog. Några som levde då är döda nu och några var kanske döda då men är mer levande nu än de någonsin var på filmerna. Några kanske levde lyckan för att sedan bli berövade den och någon kanske blev lycklig under tiden filmerna gick från hypermoderna till nostalgiska artiklar i en dammig låda. Det är en konstig känsla att se livet passera. Att se en bit infångad dåtid med samtidens vetskap. En blir väldigt liten inför insikten att en inte vet någonting om vad som kan komma att ske.

MipH