Se föreläsning

1 års skillnad - Fanny Fredriksson

*fanny fredriksson alkohol dbt nykterhet

Jag tog ett medvetet val förra helgen att efter 10 månaders nykterhet prova att dricka alkohol. Jag har aldrig haft målet att vara nykter hela livet. När jag i februari förra året valde att söka hjälp hos beroendemottagningen hade jag som mål att vara nykter till midsommar. Sen blev det 6 månader, totalt 10 månader och 2 veckor var jag nykter. Under den perioden spenderade jag en partyweekend i sälen, en solsemester i Grekland, midsommar och gick igenom en av de tuffaste perioderna rent känslomässigt. Jag gjorde allt det nykter.

När jag tog beslutet att dricka alkohol fick jag mycket olika reaktioner, mina närmaste vänner var väldigt stöttande och jag tror att dom såg att jag är en helt annan människa nu som inte är lika instabil. Men vissa människor uttryckte sin besvikelse, jag som ”hade varit så duktig”. Ah jag har fan varit skit duktig i 10 månader, hur länge har ni själva varit nyktra kände jag för att säga men jag var bara tyst.

Fanny för 1 år sedan använde alkoholen som en flykt från känslor, ett redskap för att trycka bort känslor som jag inte klarade av att hantera. Med hjälp av DBT terapin jag gått i i 1 år nu har jag fått andra verktyg att hantera dessa känslor som kan ställa till problem. Fanny för 1 år sen hamnade på psykiatrisk avdelning i några nätter för att hon inte kunde hantera livet och allt vad det innebar.

Jag säger inte att det är något fel att vara inlagd på psyk, det var inte längesen jag var det heller. Men det händer inte lika ofta. Och det är dels för att jag inte använder alkoholen för att döva eller fly. Och för att jag använder ett annat verktyg för att hantera mina känslor och det är jag själv, och det är en sån jävla häftig känsla.

Jag pratar om mig själv för ett år sedan i tredje person för den människan finns inte kvar längre. Jag är en helt annan människa idag. Jag kan fortfarande må extremt dåligt i vissa perioder och jag vet att jag har inläggning på psyk i min krisplan om det riktigt skiter sig men jag vet också att jag är stark och klarar av mer än vad jag någonsin trodde jag skulle göra.

1 år som varit tufft, lärorikt och vidrigt i långa perioder har gjort mig till mig själv igen. Har mycket min DBT att tacka, terapi 2 gånger i veckan både enskilt och i grupp har gett mig så mycket lärdom och kunskap som jag använder varje dag.

Tack alla i gruppen, mina vänner och familj för allt stöd.