När utmattningen knackar på - Sofia Olsson

Det händer aldrig mig, jag orkar lite till. Jag kör på ett tag till sen kan jag försöka dra ner på tempot lite grann. Om jag skulle behöva, annars kör jag bara på som vanligt. Jag vill ju så mycket, så mycket mer. Tanken att det händer aldrig mig borde inte få existera. Vips så sitter vi i samma båt, du & jag. Jag startade alltid dagen tidigt så jag skulle hinna med så mycket som möjligt, stressen började redan innan kl fem på morgonen... inte nog med att min ätstörning alltid sätter extremt höga krav på mig så ville jag även prestera på flera plan. Stressen var enorm. Kanske mest i mitt huvud, men det blev kroppen som fick ta smällen.

Såhär i efterhand förstår jag inte ens att jag orkade hålla ett sådant tempo så länge. Varningssignalerna var många. Infektion på infektion och jag var konstant sjuk. Mitt immunförsvar var totalt värdelöst och febern kom och gick. Orken fanns inte där längre och jag var trött hela tiden, från det att jag vaknade till att jag somnade i soffan på kvällen för att jag inte klarade av att hålla mig vaken längre. Ändå körde jag på. Lite till... Varför stannade jag aldrig upp? (En fråga jag ofta funderar på såhär i efterhand) Jag antar att jag blundade för verkligheten? Vad skulle hända om jag inte orkade längre?

Magen kollapsade och strejkade mest hela tiden. Då jag lider av IBS så är magen vanligtvis känslig men då var den katastrofal. Jag hade en fruktansvärd värk i kroppen, molande värk främst i benen, kändes nästan som den där växtvärken man hade som barn. Bara efter en promenad fick jag en hemsk värk efteråt och blev tvungen att ta värktabletter och helst sova en stund. Jag minns speciellt semestern 2015, äntligen semester och vi skulle få umgås hela familjen och bara njuta. Trodde jag... jag vaknade om nätterna av ett hemskt illamående och en enorm huvudvärk som sprängdes så att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Svetten rann och paniken blev allt värre.

Vad är det som händer? Jag började känna av minsta lilla stress och fick utslag över hela kroppen som både hettade och kliade. När bägaren tillslut rann över forsade tårarna och känslan var så tydlig.. jag orkar inte mer. Den känslan var så stark. Det kändes som att jag släppte allt, det gick inte längre. Inte en enda sekund till orkar jag! Jag behöver hjälp och det är NU.

Nedan kan ni läsa lite fakta och väldigt många kloka ord.

Utmattningssyndrom innebär att du har flera olika kroppsliga och psykiska besvär som beror på långvarig stress eller andra svåra påfrestningar. Symtomen vid utmattningssyndrom är nästan alltid både kroppsliga och psykiska. Oftast har du också haft ett eller flera stressrelaterade besvär under en längre tid innan du blir sjuk.

Trötthet och sömnproblem

Du har ingen energi och upplever en stor trötthet som inte går att vila bort. Du känner dig utmattad. Du har svårt att somna på kvällen eller vaknar många gånger under natten.

Känslomässiga symtom

Du är lättirriterad, orolig och nedstämd. Du har ångest.

Tankemässiga symtom

Du glömmer saker och har svårt att koncentrera dig. Du har problem med att planera och genomföra uppgifter.

Kroppsliga symtom

Du har fysiska besvär som hjärtklappning, yrsel och värk. Du är väldigt känslig för ljud. Du kan få olika typer av besvär från magen och tarmarna.

Våga be om hjälp om du känner igen dig, jag lyckades bromsa innan det var alldeles för sent men hösten 2015 blev jag sjukskriven på heltid och det är jag extremt tacksam för. Att kroppen ändå sa till i tid och att jag lyssnande. Jag hade inget val, min kropp var slutkörd. Det tar sin tid att komma tillbaka och det är inte lätt någonstans, man måste sänka både tempot och kraven. Min kropp kommer förmodligen aldrig att bli som förr och jag behöver fortfarande ordentlig återhämtning men jag har blivit betydligt klokare efter vägen. Jag kan inte köra på i hundraåttio som förr, MEN jag har lärt mig att lyssna på kroppen och köra lagligt. ☺ Gör det, du med ❤ Jag kommer fortsätta att skriva om både min ätstörning och min utmattning här på ångestskolan. Håll utkik ❤

-----
Vill du kontakta Sofia? Gör det på
● Instagram: @sofiaolsn & @jagkanbaravarajag
● Facebook: @Sofia Olsson
-----

Har Ångestskolan hjälpt dig på något sätt och du vill hjälpa tillbaka? Då kan du Swisha valfri summa till 123 666 14 82 för att stödja arbetet och hålla sidan vid liv. Varje krona hjälper till!

Ta hand om dig
Eric