Åldersnoja - Anina Hietala

Visst låter det fjantigt att jag berättar att jag har åldersnoja när jag bara är 22 år?

Det är i alla fall den känslan jag får när jag berättar om det. Den första reaktionen de flesta får är att skratta och säga något i stil med: Men lilla gumman, kom tillbaks när du är 40 år.

Jag fattar verkligen att det låter dumt, idiotiskt och fånigt, för jag är ju ung? Men min åldersnoja handlar inte om att jag är rädd för att bli gammal, gråhårig och rynkig.

Det handlar om att jag inte har någon aning. Jag vet inte vad jag vill göra med mitt liv, vad jag vill göra nu när jag är klart med skolan, vad ska jag studera vidare till, vad ska jag jobba med, vart ska jag bo och hur ska mitt liv se ut?

Varje val jag har framför mig känns så stort och att oavsett vad jag väljer kommer det att bli fel.

Jag ser hur folk omkring mig köper hus, förlovar och gifter sig, skaffar barn och har heltidsjobb.

Och jag vill ju inte ha det så, jag trivs i min lilla etta med min sambo, på folkhögskolan och funderingar på om jag kanske ska skaffa en katt. Men samtidigt som jag är nöjd med den tillvaron så stressar det mig. Jag vill göra så mycket men vet inte vilket jag ska välja eller i vilken ordning. Ska jag jobba ett år och spara pengar för att åka på den där volontärresan i Thailand och jobba med att rehabilitera elefanter.  Ska jag plugga till socionom, det är ju faktiskt ett yrke som kommer erbjuda mig hur många jobbmöjligheter som helst eller kommer jag skita i allt det och utbilda mig till piercare och kanske tatuerare? Ska jag hålla på med kultur eller kommer folk snart börja säga att det är ’’för sent’’ att plugga och att den biologiska klockan tickar?

Jag har ingen aning om vad jag vill, eller skillnaden på vad min hjärna vill och vad jag, Anina vill.

Jag vet att jag är ung, att jag har hela livet framför mig och att möjligheterna är oändliga och att det alltid går att ändra sig.

Åldersnoja låter kanske fånigt. Men det handlar om att jag känner mig fortfarande som ett litet barn, sista året i gymnasiet när vissa kollade högskolor var det enda fokuset jag orkade ha att försöka bil frisk från mina ätstörningar i tid tills balen. Och nu när jag orkar allt det där, den där stora frågan: Vad vill du göra med ditt liv? Så har jag ingen aning.